1.3.06

MANIFEST tegen een nieuw totalitarisme

Leerzame lectuur voor het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding!
In Jyllands-Posten van 28 februari 2006 verscheen volgende (vertaald) manifest:

Na de overwinning van fascisme, nationaal socialisme en stalinisme staat de wereld voor een nieuwe totalitaire bedreiging: het islamisme.
Wij - schrijvers, journalisten, intellectuelen – roepen op tot weerstand tegen religieus totalitarisme en tot ondersteuning van vrijheid, kansengelijkheid en burgerlijke waarden voor iedereen.
Wat onlangs gebeurde, na de publicatie van de Mohammed-karikaturen in Europese kranten, toont de noodzaak aan om te strijden voor die universele waarden. Die strijd zal niet gevoerd worden met wapens, maar op het ideologische veld. We zijn niet de getuigen van een botsing der culturen, noch van een tegenstelling tussen oost en west, maar wel van een wereldomvattende strijd die democraten en theocraten tegenover elkaar stelt.
Zoals elk totalitarisme , wordt ook het islamisme door angsten en frustraties gevoed. De haatprekers gebruiken die gevoelens om bataljons te vormen die dienen om een vrijheidsvernietigende en op ongelijkheid afgestemde wereld af te dwingen. Maar wij zeggen klaar en duidelijk: Niets, zelfs geen vertwijfeling, rechtvaardigt de keuze voor obscurantisme, totalitarisme en haat. Islamisme is een reactionaire ideologie die dodelijk is voor de gelijkheid, de vrijheid en iedere seculariteit. Zijn succes kan slechts leiden tot een wereld vol onderdrukking: de man overheerst de vrouw, de islamistische heerschappij over alle anderen . Om dit tegen te gaan , moeten we universele rechten verzekeren aan onderdrukte en gediscrimineerde mensen.
Wij verwerpen het "cultureel relativisme", dat erin bestaat om te aanvaarden dat ,omwille van respect voor cultuur en tradities, aan moslims, mannen en vrouwen, het recht ontzegt is op gelijkheid, vrijheid en burgerlijke waarden . Wij weigeren om onze kritische geest te verloochenen op gevaar af beschuldigd te worden van "islamofobie", een ongelukkig begrip, dat kritiek aan de Islam verwisselt met stigmatisering van zijn gelovigen.
Wij ijveren voor de universele meningsvrijheid, zodat een kritische geest kan waaien over alle continenten, tegen ieder misbruik en alle dogma's.
Wij appelleren aan democraten en vrije geesten van alle landen om onze eeuw er een van Verlichting te laten zijn , en geen van duisternis .

12 handtekeningen (Engelstalige persoonsbeschrijvingen op Jyllands_Posten )

(foto's ondertekenaars van links naar rechts )
Ayaan Hirsi Ali
Chahla Chafiq
Caroline Fourest
Bernard-Henri Lévy
Irshad Manji
Mehdi Mozaffari
Maryam Namazie
Taslima Nasreen
Salman Rushdie
Antoine Sfeir
Philippe Val
Ibn Warraq
Teken zelf de petitie !

Labels: , ,

Links to this post:

Een link maken

<< Home