20.2.06

De vrijheid van laster.

De zotte klap van Etienne Vermeersch,
die filosofeerde om dagelijks Mohammed lachend in zijn blootje te zetten, sloeg niet aan. De ethicus is geen koopman, hij mag zijn eigen ruiten inslaan.

IJveren voor vrije meningsuiting kan ook zonder roekeloze uitdaging of gewilde provocatie. Bezonnen werd men terughoudend om grootschalig te leuren met konterfeitsels van Allahs vredestichter. Respect. De politieke correcte dagschotel prijkt weer vooraan op het mediamenu.

In naam van de lieve vrede ?

Als de boodschap zo gezwind als de Jyllands Posten oostwaarts sijpelt, is de ontsnapte geest binnen de vier maanden terug in zijn fles.

Maar politieke dagschotels zijn gerecht: correct zullen ze zijn! 'Waar wij waarlijk wezen willen wij waarachtig weg.'

Stante pede ruimt de cartoonluwte plaats voor de schokkende beelden van Britse soldaten die brutaal Irakese jongeren neerknuppelen (in 2004).

Door de Amerikaanse overheid ingehouden beeldmateriaal uit Abu Ghraib wordt uitvoerig publiek gemaakt. Kijk eens aan mensheid, hoe onrechtmatig slecht ook wij kunnen zijn! De media loven zichzelf en hun vrijheid om 'onze' vuile was uit te hangen.

Britse en Amerikaanse soldaten gaan zich mensonterend te buiten. Zij worden vervolgd en zijn zwaar gestraft. Door de eigen autoriteit. Voor feiten waarvan beeldmateriaal uit 2003 wordt opgespit.

De kijkertjes van Al Jazeera en C° zullen het graag geloven, al hoeven de snuggersten alhier voor hen niet onder te doen.

In maart 2001 bazuinde Roeland Raes voor de Nederlandse televisie zijn gedacht uit over het aantal slachtoffers van de Shoah. Als senator werd zijn positie onhoudbaar, bij het Vlaams Blok vloog hij uit het partijbureau, en niet alleen daar. Het Joods Forum en Het Centrum voor gelijk wie denkt onrechtvaardig behandeld te worden zolang het geen Vlaming is, legden klacht neer bij het gerecht. Amper vijf jaar later oordeelt de raadkamer in Brussel om Roeland Raes buiten vervolging te stellen.

Werd de Belgische wetgeving over negationisme en revisionisme herzien ? Of heeft het Centrum - toenmaals- Leman, roekeloos een beding aangegaan ? Bij monde van Pinkas Kornfeld meldt het Forum der Joodse Organisaties in beroep te gaan tegen de uitsprak van de raadkamer. Correct !

Ondertussen lopen honderdduizenden Jongeren de bioskoopzalen plat om zich te vergapen aan Kurtlar Vadisi Irak. Een Turkse film, genre de Da Vinci Code.
Op een begin van waarheid wordt een spannend verhaal verzonnen. En omdat het niet tegen de kerk is , wordt de naïeve consument ter afwisseling nog eens tegen de Verenigde Staten opgeruid. Vanzelfsprekend heerlijk voor de kijkcijfers. Racistisch anti-westers en anti-semitisch. De prijs van de meningsvrijheid.

Hoerageroep in de cinemazalen, maar geen Belgische haan die erom kraait. Wensen het Centrum tegen racisme en het Joodse Forum geen Turkse kastanjes uit het vuur te halen ? In naam van de lieve vrede ? Onvoldoende politiek correct ? Meningsvrijheid, ah jawohl !

Roeland Raes of Kurtlar Vadisi ?
The winner wordt : Het Dal der Wolven, de Oscars liggen klaar.

Labels: , ,

Links to this post:

Een link maken

<< Home