22.1.09

Vlaamse Radio en TV-Prutsers

De overcapaciteit aan manschappen en middelen vormt voor de VRT geen beletsel om ondermaats werk te leveren. 't Triest van al is hun lamentabele berichtgeving. Terwijl de VRT het late avondnieuws nog en nog en nog eens opdist, brengen buitenlandse TV-zenders vers nieuws en ochtendprogramma's voor die kijkers die niet op school of op hun werk moeten zitten.
Het uitverkoren ochtendpubliek van de Vlaamse staatszender bestaat blijkbaar uit kleine kinderen, licht dementerenden en werkloze sportliefhebbers. Een behoorlijk ochtendprogramma voor nachtwerkers, gepensioneerden, huisvrouwen of huismannen wordt niet geboden. Gehandicapten en zieken zitten in de kou. Op TV kunnen zij naar believen radiokijken. Aldus denkt de VRT voor een keer ook eens aan de doven, ook dezen leren dan hoe er tijdens het zware radiowerk uit alle poriën wordt gezweet,. Mits goede ogen kunnen zij er ook nog aflezen van een minuscule tekstband. Jaren heeft de VRT het 16:9 beeldformaat gepromoot, nu is er opnieuw nieuwe nood aan nieuwe TV-toestellen. Waarom anders benut de VRT amper 8% van het beeldscherm om een foto van vermiste en gezochte personen weer te geven bij een opsporingsbericht? De VRT versterkt de vraag naar reuzegrote LCD- of plasmaschermen, en liefst met digitale ontvanger. Omdat ze 's ochtends niet weten wat zenden, biedt de VRT de hele dag 'ooit gemist' , en 's avonds biedt de VRT voor de meerwaardezoeker een bijkomend digitaal kanaal. Op het internet wemelt het van VRT-content, te onpas wordt er op TV naar verwezen. Dat is de openbare zender, maar dan niet voor alleman!
Voor alleman is er wel een teletekst met aartsdomme fouten. Zo zou de Engelse staatskrant het officiële spreekorgaan zijn van de Chinese Volksrepubliek.

De volgende telebladzijde meldt voorzeker het plotse uitbreken van de Bokseropstand.

Voor alleman is er wel de balast van opdringerige verwijzingen naar eigen uitzendingen; zelfs het journaal wordt ervoor misbruikt. Als een zending wat uitloopt denkt geen kat eraan de zelfpromotie achterwege te laten om het volgende programma op het gegeven tijdstip te kunnen starten.
De blijken van middelmaat en onbekwaamheid die men bij de VRT ten toon spreidt wegen niet op tegen hun gebrek aan Vlaamse reflex. De Nederlandse namen van verfranste gemeenten worden steevast verzwegen. Lopen er ergens ter wereld nog imbecielen rond die in de normale omgangstaal gekende inheemse namen van steden en dorpen verloochenen? Zijn er ergens ter wereld nog imbecielen die moedwillig een disfunctioneel taaltje hanteren dat zoals een tang op en varken past gelijk het verkavelingsvlaams bij de recentste Limburgse soaps. Alles lijkt goed voor de VRT, vooral onbehoorlijk Nederlands.
Nietszeggende - of eerder alleszeggende- benamingen zoals één, Canvas, Ketnet, Donna, Klara, MNM moeten de afhankelijk van de Vlaamse 'gemeenschap', zijnde het Vlaamse volk, heel ver van zich afgooien. Hun Vlaamse afkerigheid maakt dat de reclame die de VRT voor MNM langs de openbare weg voert strijdig werd met de taalwetgeving. De vreemdtalige propaganda is een miskenning van het onrecht dat de ordinaire Vlaming onder arrogant taalimperialisme geleden heeft. Mag de jeugd dan enkele woorden Engels begrijpen, voor mijn grootmoeder is BIG een klein varken. Dat de verhevenen van MNM dat certusbeest dan maar op hun reclameborden erbij zetten !

Labels: , ,

Links to this post:

Een link maken

<< Home