16.12.06

Jammerlappen

Schrijven naar waar de wind waait, voor hun centen, de krantencommentaarscribenten.
Twee dagen hebben ze zich de tijd gelaten om hun pen in dezelfde inkt te dopen. Haast unosono klinkt hun Vlaamse jammerlap: De smerige RTBF ! Canvas, Morgen Beter doet het nog eens over. Alleen Luc Van der Kelen zingt niet mee in het klaagkoor van zijn collega's. Hij heeft de La Une , RTBF-uitzending gezien!

Peter Vandermeersch doet wat hij de makers van de RTBF-uitzending verwijt : hij kletst uit zijn nek, en ook niet min. In Nous en avons marre verwijt de pot de ketel :
"Journalisten wier job erin bestaat (bestond?) om juiste informatie op te sporen en op een genuanceerde manier te brengen, vonden het blijkbaar vanzelfsprekend om zich te laten gebruiken in een schouwspel van politieke fictie."
In de volgende alinea scheert de pot Bart De Wever , Herman De Croo, Geert Lambert en Guy Vanhengel over dezelfde ruwe kam.
Hij windt hij zich fantasievol op over de clichés die de RTBF zou verbreid hebben :
"Maar het meest ergerlijke aan de hele opzet is de grote terugkeer naar de clichés. Vlaanderen, beste Franstalige landgenoten, wordt bevolkt door kaalgeschoren vendelzwaaiers die wilde kreten uitstoten. Vlaanderen heeft een onverdraagzaam parlement waar Franstaligen zelfs niet binnen mogen. Vlaanderen schopt brave tramgebruikers uit de tram als die het grondgebied van het rijke Vlaamse Tervuren bereikt. Vlaanderen is zelfgenoegzaam en egoïstisch."

In Morgen Beter was hij nog niet verlost van zijn kwade droom. Jonge jonge toch !
Wakkere kijkers van La Une hebben die fragmenten met kaalgeschoren vendelzwaaiers die wilde kreten uitstoten en schoppend Vlaanderen eilaas moeten missen.
Maak er een blogje van , mjnheer de hoofdredacteur, voor de familie en de politieke vrienden maar vul er de krant niet mee ! Want zijn journalisten niet diegenen wier job erin bestaat (bestond?) om juiste informatie op te sporen en op een genuanceerde manier te brengen. Of is het blijkbaar vanzelfsprekend om zich te laten gebruiken in een opgezet schaduwspel.

Voor minder schaduwspel maar duidelijk schouwspel wordt het gejammer van de meer en mindere kwaliteitskranten overtroffen door de helderzienden van Het Volk. Wie niet weet dat deze krant ooit het spreekorgaan van de CVP en de christelijke vakbeweging was, zou dikwijls kunnen denken daar een hoofdartikel te lezen uit de overleden Volksgazet, ooit bij uitstek de partijkrant van de Belgische Socialisten.

De uitzending van La Une, zelfs met behoud van de ridicule scènes, is voor alle partijen die opkomen voor meer Vlaamse bevoegdheden, een troef, de stok achter de deur. Maar het heir van lauwe politici, gekochte politologen en mediaslaafjes wentelt zich in jammerlijk geklaag.
Chèrs compatriots, la Flandre heeft geen leeuwen die brullen, wel blatende schapen. Et pour les besoins de la Belgique: uw slachtfeest is het onze !


De nepuitzending van de RTBF (videostream).
Het debat achteraf (videostream).
De betere commentaar van Bruno Valkeniers.

Labels: ,

Links to this post:

Een link maken

<< Home