26.9.06

Terzake Hasselt 06

logo verkiezingen 06Terzake 06. Gisterenavond was het in Schoten. Roos Morel. Harrie Hendrickx. Cordon. Niets om van achterover te vallen, ware er niet een Minister van Staat. Wie er Jos Geysels bezig hoorde, kon vermoeden dat die staat bij Geysels, minder te maken heeft met de staat van genade en meer met de staat van dronkenschap.
Niet dan onze Jos iets anders dan groene thee en karnemelk zou drinken; alleenlijk liggen zijn ajuintjes te lang opgelegd. Ook oude azijn kan hoogpercentig zijn!
Een Jos in staat van alarm, beleg, dementie, ..., in staat om met de onnozelste zever te argumenteren. Het irriteerde hem danig om uit de mond van burgemeester Hendrickx het woord "monsterverbond" te vernemen. Een coalitie met meerdere partijen is toch niet als een monster , aldus sprak de groene filosoof. Daarbij waarschijnlijk ijldromend van een afgrijselijke draak met zeven vuurspuwende koppen.
Verwonderlijk dat zo een wijs manneke ooit op een eerste bank terecht kwam!
Neen Joske, zo een veelkoppige coalitie heet monstercoalitie omwille van haar groot aantal coalitiepartners. Joske, met 'monster' bedoelt men hier geen draak.
En ja Joske, het Blok is geen Sint Joris; het Blok, Joske, dat is de Draak.

Joske Geysels is geen ezel. Niets weerhoudt hem om nog een tweede keer te struikelen over zijn obsessie. Volgens de omhooggevallene werd Hasselt bestuurd door een alsdusdanig goedaardige monstercoalitie, die o.l.v van Steve Stevaert zou gevormd zijn tegen het Vlaamse Blok.
Het is waar dat werelds bekendste cafébaas beter pinten tapt dan Vlaamse Leeuwen zingt, maar als hij CVP en VLD in zijn stadsbestuur opnam, dan was dat wel niet tegen man noch paardenkop van het Vlaams Blok. Naar goede DDR-gewoonte regeerde Stevaert met een coalitie die een afspiegeling heette te zijn van het kiezerskorps. Na Geysels is/was Stevaert de laatste man om het Belgisch sanitair beleid te versoepelen. Zonder meer zou het Vlaams Blok vanaf de oppositiebank de democratische beginselen van de Hasseltse volkdemocratie schragen. Socialist blijft socialist ! Stevaert onderlijnde het Cordon, maar alleen in Joskes dromen vormde hij een monstercoalitie tegen het Vlaams Blok.
Om dit uit te legggen: hieronder even een grafiekje afgekeken van het vertrouwde vrtnieuwsnet. Een beetje moeilijk, Geyselke mag ondertussen huis toe, een beetje neokoloniaal ambassadeur spelen om na te gaan hoe Belgische experientie ertoe kan bijdragen essentiële voorwaarden te vervullen om de wederopbouw van de staatsstructuur in getroffen landen op een succesvolle manier te organiseren. Oef!


VRT-grafiek peilingen 2006 HasseltIn 2000 behaalde de ploeg van Stevaert (Sp samen met Agalev) de volstrekte meerderheid. Stevaert vroeg CVP en VLD mee in zijn ploeg. Indien de gegevens in de grafiek de verkiezingsuitslag benaderen, was dit zeer wijs van hem .
Ondanks het ontbreken van hun zeer populaire Stevaert op de verkiezingslijsten van 2006, behouden de socialisten (Sp.a, Spirit,Groen!) de absolute meerderheid. Meer moet dat niet zijn.
CVP en VLD werden niet zoals voorspeld doodgeknuffeld, maar uit de dood opgewekt zijn ze evenmin. Alleen bij de gratie van proHasselt kunnen ze nog eens zes jaar op de voorste rij gaan zitten. Ondanks het vertrek van Stevaert is hun resultaat pover. Ondanks alle nationale peilingen die CD&V-NV.A in de hoogte schieten, en ondanks lijsttrekker Ivo Belet, wint het Vlaams kartel geen stemmen. VLD - Vivant verliest 2 % van de stemmen , niet zo gunstig voor lijsttrekster Hilde Vautmans, zij gaat er zich nog steviger tegen aangooien . De in Hasselt neergepote Verhofstadtgroupie heeft er nog te weinig sterallures ; ze is er niet Axelle Red, nog niet, dat komt wel.
VRTNieuws vermeldt 'Vlaams Belang wint ook' . Waar die 'ook' vandaan komt is niet nader omschreven. Het Vlaams Belang scoort laag, haast zo laag als de VLD, volgens de peiling. De toename met 4,4% is echter een toename met meer dan de helft van de vorige kiezers. Geween en tandgeknars is er niet van Vlaams Belang.
Zoals het Hasselts politiek monsterverbond niet gericht was tegen het Vlaams Blok, wierp het evenmin een dam op tegen het Vlaams Belang. Al mag het Joske Geysels plezieren dat het aan de Demer nog geen Schelde is, voorlopig heeft de monstercoalitie zich geloond voor de socialisten en nog meer voor hun opportunistisch Groen! aanhangsel.

Labels: , ,

Links to this post:

Een link maken

<< Home