9.2.10

De onbeschofste show.

Talenten bewonderen, kampioenen eren, vereren. Doe maar.
Met tricolore kleuren vanuit Vlaanderen zwaaien naar het tenniswonder uit het Monegaske belastingparadijs. Tot daar toe.
Zich chauvinistisch goedvinden bij de merkwaardige prestatie van een Belgische starletje om generlei Nederlands letter uit haar mond te persen. De Kongo van voor Lendependa !
Zichzelf omhoog prijzen in een taal die menig kijker niet begrijpt, dat mag Justin Henin in de Laatste Show. Al iets teveel.
Tijdens de laatavondshow van de VRT grijpt - anno 2010 - echter het ondenkbare plaats:
Hautain Henin navolgend begint haar Vlaams gezelschap aan een Frans onderonsje. Devlieger a Deprez a De Bleeckere a Deprez a DeVlieger a De Bleeckere. De twee gasten van de Black Box Revelation gaapten, blekere, bah wat zou het so what, op het web mijden ze zelver elk woord Nederlands.
Maar toelaten dat presentator Michiel Devlieger zijn fransonkundig publiek er voor spek en bonen bijzet is grof. Een grove schande.
Helaas geen zorg voor volksvreemde Ganzendonken; zowel de auto- als allochtone familie van Piet Snot wordt immers op betere kijk-uren ruimschoots bediend, met verkavelingsvlaams, best afgeserveerd.

In een beschaafde wereld verzorgt een televisiemaker de anderstalige gasten met een oortje en een synchrone vertaling. De VRT kan het erzonder.
Vlaamse taalhoffelijkheid, de hondse onderdanigheid, de aanmatiging en de uitsluiting van gewone mensen liggen gevaarlijk dicht bij mekaar. Wat maakt het uit, de Vlaamse miljoenen moeten op, en de belgitude vaart ermee.

Labels: , ,

Links to this post:

Een link maken

<< Home